Iedereen kent wel iemand die getroffen is door cybercriminaliteit. Denk aan phishing, digitale oplichting en identiteitsfraude. Of een hack waarbij alle bestanden worden gedownload en de eigenaar geen toegang meer heeft tot de data, totdat er een fors bedrag voor betaald wordt. Cybercrime is een serieus verdienmodel geworden en daarom voor organisaties een bedreiging.

Bewustwording en gevolgbestrijding
Het is onze missie om te helpen bij het beperken van de impact van incidenten, ook als het om cybercrime gaat. Want een cyberincident is eigenlijk een ‘gewone’ ramp of crisis, alleen het verloop is grilliger. Het helpt niet om een brandweer of ambulance te sturen. Het helpt wel om aan de voorkant na te denken (bewustwording) en te oefenen (preparatie) voor het geval jouw organisatie getroffen wordt.

Overzicht handige links
Online wordt op veel plaatsen informatie gedeeld over cybercrime. Van bewustwording, preventie tot eerste hulp. We zetten hierbij handige links op een rijtje:

Websites

 • Hackhelpdesk.nl – preventietips en eerste hulp na cyberincidenten voor ondernemers
  Op deze website staan voor heel veel situaties handige stappenplannen, voorbeelden en tips.

 • Rivob.nl
  Het Regiobureau Integrale Veiligheid Oost-Brabant (RIVOB) ondersteunt de integrale samenwerking op het gebied van veiligheid tussen de 32 gemeenten in Oost-Brabant, de politie, het Openbaar Ministerie en een breed netwerk aan zorg- en veiligheidspartners. Deze website biedt een platform voor netwerkpartners om kennis te delen en de samenwerking verder te versterken.

 • Veilig Online (Consuwijzer)
  ConsuWijzer geeft heel veel tips over hoe jij je veilig online kunt begeven. Lees bijvoorbeeld hoe je spam voorkomt en phishing herkent.

 • Cybernetwerk Zuid-Hollandse Eilanden – kennis en tools voor kleine organisaties


Publicaties

Podcasts

 • ‘Ik weet je wachtwoord’ van Daniël Verlaan
  Daniël is techjournalist bij RTL Nieuws. In zijn podcast komen nieuwe verhalen aan bod, van hackers die je crypto stelen tot de Nederlander die Trump hackte.
 • ‘Cyberhelden’ van Ronald Prins
  Ronald is oud-oprichter van Fox-IT en mede-oprichter van Hunt & Hackett. Hij ontvangt in deze podcast verschillende personen met ervaring binnen cybersecurity die de uitdagingen vanuit verschillende invalshoeken benaderen: kamerleden, politie, AIVD en oud-hackers.