De perspectiefbrenger
Een goede leider organiseert zijn eigen tegenspraak

De rol van tegenspreker is al zo oud als de weg naar Rome. In 1587 had paus Sixtus V het al over ‘advocatus diaboli’, oftewel de advocaat van de duivel. Bij V&R benaderen we deze rol vanuit positiviteit en noemen we die: de perspectiefbrenger.

Wat doet een perspectiefbrenger?

De perspectiefbrenger is een functie die wordt ingezet om kritische vragen te stellen in het crisisproces. “Waarom doen we de dingen die we doen? Waarop is dit gebaseerd en is dit de enige oplossing?”

Waarom een perspectiefbrenger?

We zetten deze rol in om:

  • betere besluiten te maken
  • meer draagvlak voor de besluiten te creëren
  • te leren van fouten
  • meer betrokkenheid, ideeën en creativiteit te bewerkstelligen

Tegenspraak als perspectiefbrenger werkt alleen als je dit wilt. Iemand die niet openstaat voor feedback, kun je niet dwingen. Toch zal goede tegenspraak de kwaliteit van besluiten beter maken. Daarnaast kan het de cultuur binnen een overleg en organisatie verbeteren én kan een onjuiste aanpak voorkomen worden.

V&R traint de perspectiefbrenger

Bij V&R trainen en faciliteren we de rol van perspectiefbrenger in alle colleges. Van Gemeentelijk BeleidsTeam tot CoPI en van werkoverleg tot driehoeksoverleg. De perspectiefbrenger kan niet alleen multi, maar ook in de mono-kolommen ingezet worden.

“Niet: je mag tegenspraak geven, maar: je moet tegenspraak geven.”


Kunnen wij je helpen?

Jouw tegenspraak bij rampen en crises organiseren of verbeteren? Of weten hoe je een perspectiefbrenger kunt worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.