PodcastsIn deze podcast nemen Walter Janssen en Suzette Hendriks jou mee in de wereld van de rampenbestrijding en crisisbeheersing. Want hoe zit het ook alweer met GRIP? Wanneer is iets een ramp en wanneer een crisis? Wie regelt de medicijnen en waar kun je mensen het beste opvangen?

Zij delen kennis en ervaring met ervaringsdeskundigen, nemen je mee in de bevoegdheden en de verschillen tussen praktijk en theorie. Zodat jij bij een ramp of crisis de handvatten hebt en hierop terug kunt vallen. Samen leren we van elke casus, zodat we nog beter voorbereid zijn.


#00 De basis van rampenbestrijding en crisisbeheersing

In deze aflevering leggen Suzette en Walter de basis van rampenbestrijding en crisisbeheersing uit. Wanneer noemen we iets een crisis en wanneer is het een ramp? Ze vertellen het verschil tussen operationele diensten, ondersteunende diensten en hulpdiensten. Ook geven ze antwoord op vragen als: welke verantwoordelijkheden hebben de brandweer, politie, GHOR en bevolkingszorg? Wat is een motorkapoverleg? Hoe zit het ook alweer met GRIP? Wanneer wordt er opgeschaald en wie is er dan verantwoordelijk? Blijf vooral luisteren want aan het eind van deze podcast deelt Walter een belangrijke tip!


  

#01 De wereld van de Regionaal Operationeel Leider (ROL)

"Want als ik daar aan tafel zou zitten en ik ben in mn hoofd alleen maar bezig met: “Hoe is het thuis?” en “Loopt het water al over de drempel?”, dan ben ik dus niet met mijn gedachten bij mijn operationele functie. En dus moet je daar ook niet gaan zitten."

Suzette interviewt Twan Jacobs in deze aflevering. Hij gaf als Regionaal Operationeel Leider (ROL) leiding tijdens het hoogwater in Limburg. Hij vertelt hoe het voor hem was om daar ingezet te worden. Ook neemt hij Suzette mee in eerdere ervaringen als ROL en deelt hij zijn persoonlijke learnings. Aan het eind van deze aflevering weet jij wat een ROL is en wat deze doet tijdens een crisis.

 

Kijk ook op www.gripopbevolkingszorg.nl als je de transcripts van de podcast wilt lezen.