Interview met Stichting Lezen en Schrijven over ‘De vergeten doelgroep: Laaggeletterden’
Hans Esbach is ervaringsdeskundige taalachterstand. Als kind verhuisde het gezin waarin Hans opgroeide vaak. Daardoor ging hij naar verschillende scholen. Onder meer daardoor liep hij een taalachterstand op. Tegenwoordig helpt hij bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties om hun dienstverlening toegankelijker en hun communicatie eenvoudiger te maken. Ook wil hij met zijn verhaal andere mensen inspireren die moeite hebben met lezen en schrijven.
Geke is directeur-bestuurder van Stichting Lezen en Schrijven. De stichting zet zich in voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat zijn er in Nederland zo’n 2,5 miljoen en dit aantal groeit nog steeds. Voordat Van Velzen naar Stichting Lezen en Schrijven kwam, werkte zij in New York als senior adviseur op het terrein van hoger onderwijs. Daarvoor was zij secretaris van de Hogeschool van Amsterdam en van Universiteit van Amsterdam. Eerder werkte zij in de politiek en in de consultancy voor de publieke sector.
Tijdens het congres ‘Hoe organiseer je een persconferentie tijdens een ramp of crisis?’ werd het gelijknamige zakboek gelanceerd waar Stichting Lezen en Schrijven aan heeft meegewerkt. Als sprekers op het congres werden Geke en Hans geïnterviewd door oud parlementair verslaggever van de NOS Ferry Mingelen. In deze podcast hoor je het interview waarin zij vragen beantwoorden als: wat het betekent om laaggeletterd te zijn en wat je als organisatie kunt doen om laaggeletterden in je communicatie te bereiken zodat zij zich geen vergeten doelgroep meer voelen.