terug naar het overzicht

Blogs en nieuws

Met ‘Blauw-Blauw’ rijden door de OvD-Bz?
Nieuws

Met ‘Blauw-Blauw’ rijden door de OvD-Bz?

maandag 30 september 2019 - Walter Janssen

Optische- en Geluidssignalen voor de Officier van Dienst Bevolkingszorg

Ja, het is leuk om met ‘blauw-blauw’ te rijden. Maar de ervaring gebiedt me ook te zeggen dat het erg inspannend is en soms zelfs tenenkrommend. Inspannend, omdat je niet alleen op je eigen rijstijl moet letten maar - nog meer dan bij normaal autorijden - moet anticiperen op de rest van het verkeer.

Nu hoor ik tijdens het opleiden van Officieren van Dienst Bevolkingszorg in het land steeds vaker dat zij graag gebruik willen maken van een eigen (dienst-) voertuig. Ja, een eigen voertuig als OvD-Bz. Want niet in elke veiligheidsregio of gemeente heeft deze Officier van Dienst een dienstvoertuig ter beschikking. Ik onderschrijf het hebben van een dienstvoertuig voor de OvD-Bz van harte.

Wat voor voertuig?

De vraag is dan natuurlijk wat voor een soort voertuig dit moet zijn? Welk merk? Wat voor kleur? En de vraag of er optische- en geluidssignalen op moeten, hetzij met blauwe, gele of groene zwaailichten?

Mijn ervaring leert dat het soort voertuig (merk en uitvoering) erg uiteenloopt in de Veiligheidsregio’s, als het gaat om het voertuig voor de OvD-Bz. Ik zie ze van Volkswagens Up tot de Mercedessen Vito en dan in de kleuren wit, rood of groen. Helaas, naar mijn mening, heb ik nog geen oranje voertuig gezien van de OvD-Bz…

OvD BZ groene wagen

Ik ben een groot voorstander van uniformiteit als het gaat om operationele diensten. Striping (bestickering) helpt hierbij. Gelukkig is de striping auteursrechtelijk beschermd en is er in Nederland een landelijke huisstijl afgesproken.

Of het voertuig van de OvD-Bz deze striping mag en kan gebruiken, is een vraag. Deze hangt samen met het hebben van optische- en geluidssignalen op het voertuig en deze ook mogen gebruiken.

Hoe zit het met de regels?

 Het is mij nog niet geheel duidelijk of deze Officier van Dienst gebruik mag maken van optische en geluidssignalen, oftwel: ‘blauw-blauw met toet-toet’. Vaststaat dat in de regeling optische geluidssignalen 2009 de Veiligheidsregio is aangewezen als hulpverleningsdienst. De Veiligheidsregio als openbaar lichaam dus.

De specifieke functie van Officier van Dienst Bevolkingszorg wordt niet genoemd. Ook niet in de brancherichtlijn optische en geluidssignalen veiligheidsregio’s. Los daarvan is er de vraag of de OvD-Bz een dringende taak heeft, zoals in de regeling is benoemd en deze in de brancherichtlijn wordt opgerekt.

Vast staat - voor mij althans - dat de OvD-Bz op dit moment een onontbeerlijke rol heeft in de rampenbestrijding of crisisbeheersing. Hopelijk zal zich dat binnen niet afzienbare tijd laten bevestigen door deze functie op te nemen in de wet (besluit Veiligheidsregio). Hiermee komt er meer duidelijkheid over de (juridisch) positie van de OvD-Bz.

En mocht het zover komen dat het rijden met optische- en geluidssignalen juridisch formeel wordt afgetikt, dan is het natuurlijk niet meer dan billijk dat de opleider ook wordt meegenomen in een training om met ‘blauw blauw’ te rijden… toch?

Walter Janssen

 Check ook gelijk onze Verdiepingstraining Officier van Dienst Bevolkingszorg.

 

(Foto boven artikel: Willem Hilhorst)

terug naar het overzicht

Reacties


Jaap-Auke rienstra09-02-2021

Ik ben zelf sinds kort OvD-Bz. Een functie die mijn inziens gelijk staat aan de andere OvD functionarissen (brandweer, politie, enz enz ). Deze OvD-ers mogen wanneer dit noodzakelijk is ook met Blauw blauw en toet toet rijden. Het is frustrerend als je als OvD-Bz je collega OvD voorbij ziet rijden en jij keurig achteraan de file aansluit en zo later dan hen op plaats incident aankomt. Wat belangrijk is, is de noodzaak. Het gaat erom niet om dat "wij" ook lekker met zwaailampen willen rijden maar dat wij net als de collega's vlot door het verkeer kunnen om zo snel mogelijk op plaats incident te kunnen helpen.


Paul Brussaard21-12-2019

Deze functionaris wordt gewoon door BRUSECO Hulpdiensten opgeleid in zowel de PRIO 1 als PRIO 2 vrijstellingen via een (verplichte) rijtraining. Dit is wel afhankelijk voor welke veiligheidsregio wij deze rijtraining verzorgen. De regelgeving is overigens ook aangepast. Ook de crisisorganisatie is meegenomen in de dringende taak. Daarmee valt deze ook onder de vrijstellingen, waardoor met PRIO 1 gereden mag worden (wettelijk). Alle bestuurders van de groene voertuigen dienen daarom ook te worden opgeleid. Bron: BRUSECO. Het is aan de Veiligheidsregio om de rijopleiding te verzorgen. Dit is overigens wel een wettelijke verplichting. Dat is wettelijk verplicht. En daar is nog veel werk te doen.


Cees-Jan Bloemendaal03-10-2019

In deze BLOG komt wat mij betreft de Wegenverkeerswet 1994 (Wvw), de artikelen 5 en 6 onterecht niet aan bod. Of je nu wel of niet als OvD-Bz de blauwe zwaailichten wilt gaan gebruiken, je zult altijd als er iets mis gaat je moeten zien te verantwoorden op basis van deze 2 artikelen en jurisprudentie laat zien dat je het dan als OvD-Bz erg moeilijk gaat krijgen om uit te leggen waarom jij perse met prioriteit door het verkeer bent gereden. Zeer goede kans dat je er als persoon niet mee weg komt en zelf op de blaren moet zitten. Nog los even van het leed dat je mogelijk andere hebt aangedaan in de haast om bij het incident te komen.


Reageren

Walter Janssen

Trainer / adviseur Walter Janssen

walter@v-r.nl
06-45623973
terug naar het overzicht