terug naar het overzicht

Kennispunt

Netwerken!
Blog

Netwerken!

dinsdag 24 november 2015 - V&R

 

‘We gaan gezellig netwerken!’ Dat is meestal niet wat ik als eerste te horen krijg tijdens trainingen. Als ik om me heen vraag of mensen wel eens ‘netwerken’, dan krijg ik vaak als antwoord dat ze daar nooit zo’n zin in hebben. ‘Netwerken is niet mijn ding’, ‘Daar heb ik geen tijd voor’ of ‘Dat is toch vooral voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan of het binnenhalen van klanten?’ Ikzelf moet eerlijk bekennen dat ik ook geen echte ‘netwerker’ ben, gebaseerd op bovenstaande denkbeelden. Maar als ik dan kijk naar een crisisorganisatie dan is netwerken in mijn ogen een must. Want als ik niet weet wie mijn collega’s in het veld kunnen zijn, hoe kan ik dan goed samenwerken? Het gaat er dus om: in welk netwerk wil je netwerken en wat is het doel?

Je wordt opgeroepen voor een functie binnen jouw eigen crisisorganisatie, je weet wat jouw taken zijn en wat er van jou verwacht wordt. Maar weet je ook wat de taken zijn van jouw collega’s? Bij wie moet je terecht om jouw acties verder uit te zetten of zelfs: bij wie kan je terecht als jij een vraag of actie krijgt toegewezen waarvan je niet weet wat je er mee moet doen? Tijdens trainingen geef ik vrijwel altijd aan dat mensen elkaar moeten opzoeken. Maak bijvoorbeeld één keer per half jaar tijd vrij voor een teambuildingsmoment (al is het een koffie-uurtje) met het crisisteam waar je bij betrokken bent. ‘Een goed idee!’, is dan de reactie. Maar gebeurt het ook? Wie neemt het initiatief?

Netwerken binnen de crisisorganisatie moeten we dus blijkbaar plannen! En dat gebeurt ook steeds vaker. De afgelopen maanden zijn er in verschillende veiligheidsregio’s netwerkdagen georganiseerd, monodisciplinair of multidisciplinair. En met groot succes, voor kleine en grote groepen! Bij binnenkomst zie je mensen een kopje koffie pakken en direct naar de welbekende collega’s gaan. Het reguliere werk wordt besproken en soms wordt nog even teruggeblikt op een incident van niet zo lang geleden of de laatste training die is gevolgd. Wanneer de dag door de trainer wordt gestart, gaat iedereen er eens goed voor zitten: ‘Kom maar op met de tientallen sheets…’. Maar ineens geeft de trainer aan dat we gaan starten met ‘speeddaten’, je moet je verplicht mengen met collega’s en/of partners die je nauwelijks kent! Dat is voor mij als trainer stiekem het leukste moment. Sommigen wachten af, blijven nog even zitten. Anderen zuchten eens diep, maar gaan toch maar op zoek naar de collega of partner die ze nog niet zo goed kennen. De eerste vijf minuten van het ‘speeddaten’ zijn altijd even aarzelend, maar daarna gaat iedereen los! En we krijgen altijd terug: van mij mogen we wel even langer doorgaan, hier heb ik echt wat aan!

Het ijs is gebroken en het netwerken is begonnen. De dag of het dagdeel wordt ingevuld met cases, evaluaties (leerarena’s), sprekers, kennisuitwisseling en andere thema’s die de opdrachtgever of deelnemers graag aan bod willen laten komen. En netwerken doe je niet alleen binnen Veiligheidsregio’s of gemeenten, het kan binnen en met iedere crisisorganisatie. Of het nu gaat om een zorginstelling, een waterschap, een groot bedrijf of juist combinaties met al jouw crisispartners. Netwerken is een must! En dat alles met twee uitgangspunten: 1. Het netwerken staat voorop! Het is geen training of oefening. Tijdens de netwerkbijeenkomst leer je, je andere collega’s in het ‘crisisvak’ kennen en weet je wat je aan elkaar hebt.
2. De bijeenkomst is zo interactief mogelijk. Zelf aan de slag, discussies voeren met anderen en leren van elkaar. De trainer is die dag geen trainer, maar een procesbegeleider (en stiekem leert de trainer die dag ook heel veel bij door alle interessante discussies).

Dus als je mij nu vraagt: ‘Is netwerken echt wel wat voor mij?’, dan antwoord ik volmondig: Jazeker! Netwerken binnen crisisorganisaties is mensen leren kennen met wie je plotseling moet samenwerken. En het belangrijkste: ‘Maak er met elkaar een gezellige en vooral leerzame dag van!’

terug naar het overzicht

Reageren

terug naar het overzicht