terug naar het overzicht

Blogs en nieuws

Leren van elkaar, logisch toch?
Nieuws

Leren van elkaar, logisch toch?

maandag 25 september 2017 - V&R

Het wiel opnieuw uitvinden, daar zijn we goed in. Soms onbewust omdat je niet weet dat anderen met hetzelfde bezig zijn. Soms bewust, omdat je een statement wil maken, de organisatie wil profileren of geen kopie gedrag wil vertonen. En toch is het handig als je bewust bent van het feit dat er al zo ontzettend veel mooie tools zijn ontwikkeld.

Neem nu de Wet van Pleuris. De Wet van Pleuris is een resultaat van onderzoek vande leergang Master of Crisis and Disaster Management (MCDm) “Van gebeurtenis tot crisis, wanneer breekt de pleuris uit?” (2002). Met de formule die het resultaat vormt van dit onderzoek, is te bepalen in welke mate een gebeurtenis de aandacht in de maatschappij en de media domineert.

Of de uitleg over de vergadermethode BOB, maar dan speciaal voor de informatiemanagers en de informatiecoördinatoren. Voor, tijdens en na het overleg hebben zij specifieke taken die niet omschreven staan in de traditionele BOB uitleg voor het crisisteam. Deze tool kan deze medewerkers helpen om overzicht te brengen in hetgeen wat crisis heet.

 

Een aantal weken geleden mocht ik een training verzorgen voor het crisisteam van Monuta. Ook zij hebben een (centraal) crisisteam wat tijdens incidenten de coördinatie op zich neemt. Tijdens de voorbereiding kwam ter sprake welke tools zij konden gebruiken om een placemat te maken voor de crisisteamleden. Wij hebben een aantal tools toegestuurd die zij zouden kunnen gebruiken, onder andere de Wet van Pleuris en de cirkel van BOB voor informatiemanagers/coördinatoren.

Toen ik voor de training op locatie kwam, was ik aangenaam verrast. De placemat zag er ontzettend goed uit. Ik ben ontzettend blij dat wij als kennispunt mogen dienen om ervoor te zorgen dat organisaties zo goed mogelijk voorbereid zijn op incidenten door vooral in te zetten op uitwisselen van zaken die al uitgevonden zijn. Zo helpen we elkaar, is veel efficiënter, toch?

Heb je zelf tools die je met anderen wil delen? En wil je die beschikbaar stellen via ons kennisplein op de website van V&R? Laat dan een reactie achter!

Wil je meer weten over de placemat van Monuta, neem dan contact op met Arjan Besselink (abellselink@monuta.nl)

terug naar het overzicht

Reacties


Reageren

terug naar het overzicht