terug naar het overzicht

Blogs en nieuws

Mag ik een hulplijn inzetten?
Nieuws

Mag ik een hulplijn inzetten?

donderdag 3 augustus 2017 - V&R

Afgelopen najaar mocht ik als waarnemer deelnemen aan een oefening voor het crisisteam van een gemeente. Toen ik in de ochtend aankwam, was mijn contactpersoon redelijk in paniek. De voorzitter had zich 30 minuten daarvoor afgemeld. Ziek. Hij twijfelde: “Moet ik de oefening wel door laten gaan?” Op dat moment keek hij op en begon te glimlachen…. “Zou jij misschien de voorzitter willen zijn”?


Als trainer krijgen we dit soort vragen vaak. Deelnemers aan trainingen en oefeningen geven aan dat ze zich niet altijd senang voelen in hun rol, omdat incidenten zo weinig voorkomen. En ze weten dat wij er wel fulltime mee bezig zijn.


Ons standpunt is dat we een crisisorganisatie van bijvoorbeeld een gemeente, bedrijf, zorg- of onderwijsinstelling nooit kunnen vervangen. Wij geloven dat jouw eigen organisatie het incident het beste zelf kan afhandelen. Waarom? Jullie kennen de organisatie en het spelersveld.


Maar we kunnen goed begrijpen dat je op bepaalde onderdelen hulp nodig hebt. Wij helpen waar het nodig is, maar we nemen het incident niet over. We willen jullie ondersteunen door te adviseren, coachen en bijstand te verlenen. Voor ons is het een win-win situatie. Als wij ondersteunen tijdens incidenten, leren we onze klanten nog beter kennen en kunnen we gerichter inschatten waar een leerbehoefte zit in de organisatie. Daarnaast doen we zelf praktijkervaring op die we, met toestemming van de klant, weer kunnen delen tijdens activiteiten voor andere organisaties. Leren van elkaar, logisch toch?   


De oefening is die ochtend doorgegaan, en de teamleden hebben ervaren hoe belangrijk het is om het (procesmatige) voorzitterschap van een vergadering goed te regelen. En daarbij hoort ook het organiseren van achtervang tijdens ziekte. :-)


Wil je weten op welke manier wij in kunnen springen, wanneer het nodig is? Lees dan hier verder.

terug naar het overzicht

Reacties


Reageren

terug naar het overzicht