terug naar het overzicht

Kennispunt

De samenwerking tussen de voorzitter en de bordschrijver
Blog

De samenwerking tussen de voorzitter en de bordschrijver

vrijdag 13 mei 2016 - V&R

Bij een crisis of ramp zijn meerdere samenwerkingsverbanden essentieel. De samenwerking tussen voorzitter, bordschrijver en diegene die over de laatste informatie beschikt is ontzettend belangrijk. Ze zijn voor elkaar een steun tijdens de vergaderingen, die kort en krachtig moet zijn, maar vooral omdat tijdens deze vergaderingen ‘de goede dingen’ moeten gebeuren.

De samenwerking
De informatiecoördinator heeft de voorzitter hard nodig zodat hij positie krijgt binnen het overleg om het beeld te delen en informatie op te halen om acties uit te kunnen zetten. De bordschrijver helpt de informatiecoördinator en de voorzitter om informatie die doorgespeeld moet worden op een heldere wijze over te brengen. 

De bordschrijver heeft een sterke voorzitter nodig die hem of haar een positie geeft in het overleg. Dit om te mogen onderbreken wanneer het te snel gaat, wanneer er iets ingebracht moet worden of om te kunnen samenvatten. Het verslag is uiteindelijk de bron waarmee alle leden van het overleg weer terug gaan naar de teams om de besluiten te communiceren en de acties uit te zetten. 

De gouden driehoek werkt echter ook door voor de andere leden van het overleg. Door het gestructureerd laten verlopen van de vergadering boek je tijdswinst waardoor er minder vergaderd wordt en meer tijd kan worden besteed aan de uitvoering. 

Naar aanleiding van deze 'gouden driehoek' hebben we een aantal tips opgesteld voor de voorzitter en de bordschrijver.

 

terug naar het overzicht

Reageren

terug naar het overzicht