terug naar het overzicht

Kennispunt

''Zonder data ben je gewoon een persoon met een mening''
Blog

''Zonder data ben je gewoon een persoon met een mening''

woensdag 24 februari 2016 - V&R

Eerder dit jaar kreeg ik van Tim van Achte, PM, de volgende uitspraak van datawetenschapper W. Edwards Deming doorgestuurd: “Without data you’re just another person with an opinion”.

Een passende uitspraak in de wereld van (crisis)communicatie en (crisis)management, want een goede omgevingsanalyse is inmiddels onmisbaar om adviezen te kunnen onderbouwen. Maar dat het maken van een goede omgevingsanalyse echt een vak is, blijkt pas keer op keer in de praktijk. Wat moet je als omgevingsanalist weten om een goede analyse te maken?

Met een omgevingsanalyse breng je de onderwerpen in kaart waar je rekening mee moet houden als organisatie, maar die je niet altijd kan beïnvloeden. Je hebt een standaard format nodig, maar hoe goed je format ook is, een simpele invuloefening is het niet. Steeds weer zie ik dat je zonder kennis en vaardigheden het format niet kan invullen. In mijn ogen zijn er dan ook vijf stappen cruciaal voor het goed uitvoeren van het vak omgevingsanalyse: 

 


De analyse is vervolgens de basis voor het communicatieadvies in de verschillende crisisteams. Want zonder data geef je ‘slechts’ een mening, toch?


Meer informatie
Meer informatie over het vakgebied omgevingsanalyse? Klik dan hier voor alle informatie rondom de leergang omgevingsanalyse. 

 

terug naar het overzicht

Reageren

terug naar het overzicht