terug naar het overzicht

Kennispunt

Bundel omgevingsanalyse 'Communiceren begint met luisteren'
Blog

Bundel omgevingsanalyse 'Communiceren begint met luisteren'

zaterdag 28 november 2015 - V&R

Tijdens de 'eerste editie' van de leergang omgevingsanalyse is het idee ontstaan om alle do’s en don’ts rondom het vakgebied omgevingsanalyse te verzamelen in een speciale bundel: “Communiceren begint met luisteren''. Een verzameling van verhalen en ervaringen op het gebied van omgevingsanalyse. Met deze bundel willen we een eerste stap maken binnen het vakgebied, een ontwikkeling die hopelijk uiteindelijk eindigt in een boek dat volledig in het teken staat van omgevingsanalyse.

Inhoudelijk wordt er in de bundel stap voor stap beschreven wat er allemaal komt kijken bij het maken van een (omgevings-)analyse. Verschillende auteurs, tevens bijna allemaal gastdocent van de leergang omgevingsanalyse, hebben samengewerkt aan de verschillende hoofdstukken in de bundel. Iedere auteur heeft zich specifiek gericht op zijn of haar specialisme binnen de omgevingsanalyse. Van omgevingsanalyse in de online wereld tot de waardevolle betekenis van de omgevingsanalyse in de nafase!

De bundel ''Communiceren begint met luisteren'' is een gezamenlijk initiatief van HowAboutYou, Nederlands Genootschap van Burgemeesters, PM, Novis, Buro Communicatiezorg, Inconnect en V&R. Deelnemers van de leergang omgevingsanalyse ontvingen op maandag 2 november 2015 als eerste de bundel.

Gratis PDF versie
Om de gebundelde verhalen en theorie voor iedereen toegankelijk te maken zodat iedereen zich kan verdiepen in het vakgebied omgevingsanalyse en kan leren van eerdere incidenten/crises is er een gratis PDF versie van de bundel beschikbaar. Heb je interesse in deze bundel? Download hier de gratis PDF versie van de bundel. 

Leergang Omgevingsanalyse 2016
Nieuwsgierig geworden naar de leergang omgevingsanalyse? Of wil je je verdiepen binnen dit vakgebied? Op maandag 7 maart 2016 gaat de derde editie van de leergang omgevingsanalyse van start!

Dag 1: woensdag 6 april 2016
Dag 2: woensdag 13 april 2016
Dag 3: maandag 18 april 2016
Dag 4: maandag 9 mei 2016
Dag 5: maandag 23 mei 2016 (één dagdeel)
Examendag: maandag 23 mei (één dagdeel)

Inschrijven voor deze editie van de leergang is vanaf nu mogelijk. Vind hier alle informatie omtrent de leergang. 

Recensie 'Magazine C' Logeion
In het 'Magazine C' van Logeion heeft Guido Rijnja een recensie geschreven over de bundel 'communiceren begint met luisteren'. 

''Waarop stoelt de communicatieadviseur zijn acties bij crises? Om te beginnen op omgevingsanalyse, boodschapt deze bundel. En op snelle duidelijkheid over wie wat levert. Immers, bij het in kaart brengen van spelers, behoeften, verwachtingen, en impact van beslissingen, verzand je snel in een informatiebrij. De lijst (co-)auteurs verklaart de kloeke, directe stijl waarmee het boek doorpakt van analyse naar advies en aanpak: de drie ballen die de omgevingsanalist in de lucht helpen houden. Geen ingewikkelde modellen hier, wel toepasbare aanwijzingen. De namen Anne-Marie van het Erve, Wouter de Jong, Frank Regtvoort, Ina Strating en Frank Vergeer zeggen genoeg: dit zijn de ontdekkers, beschrijvers, toepassers en trainers die voortdurend eigen ideeën belijden: oefen, deel, bespreek en stel bij. 

De bundel positioneert omgevingsanalyse als onderdeel van omgevingsonderzoek, en werkt de zorg daarvoor uit als taak die velen kunnen oppakken. Wie zich erover ontfermt, moet op de competenties oordeelsvorming en sensitiviteit aan te spreken zijn. Onbevredigend is dat het begrip 'luisteren' uit de titel in het boekje niet voorkomt. Het dekt de lading zo mooi: de analist haalt binnen en is niet zelf de boodschapper.''

Vragen?
Heb je vragen over de Leergang Omgevingsanalyse of de bundel 'Communiceren begint met luisteren'? Neem dan contact op met Irene Franken.

terug naar het overzicht

Reageren

terug naar het overzicht