Themadag bijzondere uitvaart & communicatie

In het Referentiekader Regionaal Crisisplan 2016 is het proces uitvaartzorg (bijzondere uitvaart) die deel uitmaakte van Bevolkingszorg vervallen. Het proces is ondergebracht bij (preparatie) nafase. Over de taken binnen uitvaartverzorging gaan verschillende verhalen de ronde binnen Bevolkingszorg. Stille tochten, uitvaartdiensten, herdenkingsdiensten maken hier onderdeel van uit. Hoe zit het nu precies met deze zaken? Wat doen anderen nu, zoals de politie (familierechercheur), de uitvaartonderneming (zoals Monuta en Dela). Zijn er protocollen, etiquette waaraan voldaan moet worden? Wat als er hooggeplaatste personen zijn overleden? Of mensen van operationele diensten zoals politie en brandweer? En vooral hoe ligt het communicatief? Wat is de nog overblijvende rol van Bevolkingszorg na rampen of crises?
Een ding is zeker, dood gaan we allemaal, maar hoe gaat de gemeente, Bevolkingszorg hiermee om?

Al deze onderwerpen komen aan de orde op de Themadag Bijzondere Uitvaart en communicatie. Sprekers uit de praktijk met ervaring in uitvaart en haar diverse rollen geven uitleg aan de hand van onderwerpen die zij zelf hebben meegemaakt.


Programma
09.30 uur         Inloop
10.15 uur         Welkom door dagvoorzitter
10.30 uur         Allard Schimmel
11.15 uur         Martijn van de Koolwijk
12.00 uur         Lunch
13.00 uur         Familierechercheurs 
13.45 uur         Ingrid van Assouw
14.30 uur         Hans Bleijerveld
15.15 uur         Afsluiting door dagvoorzitter
15.30 uur         Borrel en napraten


Datum

Vrijdag 25 mei


Tijd

09.30 - 16.00 uur inclusief lunch


Locatie

Van der Valk Hotel Uden - Veghel
Rondweg 2
5406 NK Uden
www.hoteludenveghel.nl


Prijs

€58,- per persoon (incl. lunch, excl. BTW)


Sprekers
Onder andere:

Hans Bleijerveld -  Directeur Bijzondere Uitvaarten bij Monuta en schrijver van “Protocol & Etiquette rondom de uitvaart”. 
Het Team Bijzondere Uitvaarten werkt nauw samen met gemeenten en adviseert daarbij het beleidsteam of de burgemeester bij onder andere complexe uitvaarten, stille tochten en herdenkingsdiensten. Hierbij nemen ze ook de coördinatie en uitvoering op zich. 

Allard Schimmel - communicatieadviseur Begrafenis Bijstandteam (BBT) van Brandweer Nederland
Hoe is de rol van het Begrafenis Bijstand Team de afgelopen jaren verandert? En welk effect heeft dat op de communicatie-inzet bij een uitvaart van een brandweercollega? Aan de hand van ervaringen vertelt Allard wat het BBT kan betekenen. 
Martijn van de Koolwijk  - Woordvoerder/communicatieadviseur bij Coöperatie DELA

Van asvermenging, uitvaarten die het nieuws (niet mogen) halen tot een crematorium dat in brand staat. Bij mediawoordvoering in de uitvaartbranche, crisis of geen crisis, hebben nabestaanden altijd een rol van betekenis. Mediawoordvoerder Martijn van de Koolwijk vertelt hoe coöperatie DELA, marktleider in de Benelux, daarmee omgaat. 

Ingrid van Assouw - nabestaande van de Tripoli-vliegtuigramp en verzorger van Ruben, die als enige de crash overleefde. 
In 2010 verloor Ingrid haar broer, schoonzus en hun oudste zoon als gevolg van de vliegramp in Tripoli. Hun jongste zoon overleefde als enige de ramp en werd ongewild middelpunt van wereldwijde belangstelling. Ingrid verteld over het afscheid, de herdenkingen en de media-aandacht hiervoor en de belangrijke rol die hulpverleners hierin namen. Een herdenking is iets waar je als direct getroffenen niet onmiddelijk op zit te wachten, maar blijkt toch een belangrijke rol te kunnen spelen.  

Familierechercheurs
Hoe sta je ouders bij die gehoord hebben dat hun kind levenloos gevonden is? De familierechercheur is de schakel tussen de betrokkenen bij een delict en het onderzoeksteam. Tijdens de bijeenkomst geven de familierechercheurs een kijkje in het werk dat zij doen. 


Organisator namens V&R

Walter Janssen
Senior trainer & Adviseur Bevolkingszorg
Walter is van oorsprong een echte 'jurist', iemand die punctueel, accuraat en gedreven is.  Door zijn eerdere ervaringen binnen de gemeente is Walter helemaal thuis in het openbare orde- en veiligheidsbeleid. Binnen deze functie adviseerde en ondersteunde hij de burgemeester en andere procesverantwoordelijken bij de bestrijding van crises en incidenten.


Aanmelden
Aanmelden kan via deze link of stuur een e-mail naar info@v-r.nl.