Actueel

Van sporthal naar opvanglocatie
vrijdag 1 april 2022 - Deborah Breen
In de afgelopen weken zijn meer dan drie miljoen mensen gedwongen om Oekraïne te ontvluchten vanwege de oorlog. Zij zijn op zoek naar een veilig onderkomen. Het kabinet heeft gemeenten in een brief (van 17 maart jl.) de opdracht gegeven om per veiligheidsregio 2000 opvangplekken te realiseren.
Daarom worden er op dit moment maatregelen genomen door een aantal professionele organisaties, om de opvang in Nederland goed te organiseren. Deze opvang gebeurt op recreatieparken, in hotels, in bedrijfspanden, maar ook bij mensen thuis.
Zelfredzaamheid als uitgangspunt
De omgeving van opvang kan bij traumaverwerking een bron van steun zijn. Uiteindelijk zal een goede en vertrouwde opvanglocatie rust brengen, zodat de mensen kunnen werken aan verwerking en herstel. Daarbij hoort ook het zo snel mogelijk in het dagdagelijkse ritme komen, zoals werk, studie en school.
In trainingen over opvang en verzorging voor bevolkingszorg is ons standpunt dat de mens centraal staat, want: zorg voor de bevolking. Daarnaast is zelfredzaamheid hét uitgangspunt. Wat tevens een uitgangspunt is, is dat de vluchtelingen niet opgevangen worden in een sporthal, tenzij…
Opvanglocaties inrichten
Die 'tenzij' is wat nu leeft. Het aantal opvangplekken is nu simpelweg onvoldoende om de vluchtelingen meteen een blijvend onderkomen te bieden. In veel gemeenten worden sporthallen ingericht met voldoende voorzieningen, denk hierbij aan douches en toiletten. Daarnaast ook middelen voor de eerste levensbehoefte zoals handdoeken, kleding en verzorgingsproducten. Ook wordt er gedacht aan wasmachines en drogers, zodat de vluchtelingen zelf hun was kunnen doen en niet meer afhankelijk zijn. Kortom: ze kunnen weer hun eigen ding doen.
De belangrijke rol van een locatiemanager
Bij een opvanglocatie zijn diverse partijen betrokken, denk aan het Nederlands Rode Kruis, Vluchtelingenwerk, een beveiligingsbedrijf, georganiseerde vrijwilligers en tolken. Tijdens onze recente ervaring als locatiemanager hebben wij gezien dat de verantwoordelijke voor de locatie een heel belangrijke schakel is bij een grote opvanglocatie. Zonder deze persoon is het functioneel en praktisch opvangen bijna onmogelijk. Voor deze functie is een leidinggevend karakter belangrijk, op zowel operationeel als ondersteunend niveau.
Binnen een opvanglocatie is de locatiemanager ook verantwoordelijk voor de toepassing van de personeels-, financiële- en organisatorische zaken. En beschikt deze over de bevoegdheid tot het nemen van beslissingen binnen de kaders van het organisatiebeleid. Ook is er een budget beschikbaar waar de locatiemanager gebruik van kan maken voor het aanschaffen van middelen waar je in eerste instantie niet aan denkt. Bijvoorbeeld een printer, hesjes of extra wasmachines die dezelfde dag nog geleverd kunnen worden.
Kunnen wij je helpen?
Ga je aan de slag als locatiemanager op een opvanglocatie? Dan geven wij je graag een korte training, zodat je weet waar je aan moet denken. Bekijk en schrijf je hier in voor de training locatiemanager opvanglocatie. Deze training duurt een dagdeel en zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent op jouw rol als locatiemanager.