Actueel

Licht aan het einde van de tunnelvisie
Actueel

Licht aan het einde van de tunnelvisie

donderdag 8 oktober 2020 - Keesjan Steverink

Ken je dat gevoel? Je zit midden in een crisis, je bent lekker bezig met jouw team en loopt niet meer achter de feiten aan. De crisis lijkt onder controle! Tot er een onverwachte wending plaatsvindt en je opeens wordt geconfronteerd met een tegengeluid. Iemand ervaart de crisis totaal anders en heeft een andere waarheid. Help!

Waar komt deze mening plotseling vandaan? Hoe kan het dat die persoon het overduidelijk verkeerd heeft, en je hem of haar daarvan niet kan overtuigen? Of ligt het misschien niet aan de ander... maar zit je vast in jouw eigen waarheid? Dan heb je waarschijnlijk tunnelvisie.

In de tunnel

Ik vergelijk het wel eens met de Leidsche Rijntunnel of de Schipholtunnel. Je rijdt in een donkere tunnelbuis. Je ziet nog niet direct waar de weg heen gaat en de uitgang zie je al helemaal niet. Dan begint het wat te wennen. Je voelt je prettiger. Je kijkt wat om je heen: je ziet lampjes, een deur en zelfs het gedrag en de houding van medeweggebruikers. En dan zie je het beroemde licht aan het einde van de tunnel. Opgelucht rijd je eruit. Dat heb je maar weer goed gedaan! Je kijkt om je heen en plotseling schrik je: er waren nog drie andere tunnelbuizen. Buizen waarvan je niet het besef had dat ze er ook zijn. En de inhoud ervan is jou al helemaal onbekend.

“Plotseling schrik je: er waren nog drie andere tunnelbuizen. Buizen waarvan je niet het besef had dat ze er ook zijn. En de inhoud ervan is jou al helemaal onbekend.”


Jouw werkelijkheid

Zo is het ook met een crisis: je gaat aan de gang met jouw taken en jouw opdracht. Het is datgene waar je goed in bent en in jouw discipline. Hoe langer de crisis duurt, hoe beter je vat krijgt op jouw taken. En hoe verder je de tunnel in gaat. Jouw visie, jouw beleving is jouw werkelijkheid geworden. Waar jij jouw werkelijkheid vindt, vinden anderen hun eigen werkelijkheid. Iedereen vanuit zijn eigen discipline en in zijn eigen tunnel.

Elkaar scherp houden en elkaar opzoeken is de eerste oplossing die gezocht wordt om niet in een tunnelvisie te belanden. In het zogenaamde multi-overleg delen we elkaars beelden en de verschillende werkelijkheden. Of toch niet? Ook deze club verliest zich soms in haar eigen tunnelvisie.


Hoe je dit voorkomt

Ik zie het de afgelopen maanden gebeuren. Daar waar op diverse fronten keihard gewerkt wordt aan de crisis, ontstaat opeens van buitenaf tegengeluid. De buitenwereld gaat niet meer mee in de beleving van de crisisorganisatie. En plots is er een nieuwe werkelijkheid gecreëerd. Hoe ga je hiermee om of nog beter, hoe kun je dit voorkomen?

Het advies: organiseer jouw eigen tegengeluid. Dit kan op verschillende fronten:

  1. Vraag een collega functionaris - die niet werkzaam is in de crisis - om zijn/haar beleving weer te geven. Hij snapt jouw werk en kan vanaf de zijlijn goede adviezen geven.

  2. Vraag een functionaris van een andere discipline om zijn/haar beleving weer te geven. Deel elkaars visie en werkelijkheid. Waar ben je het over eens en waarom? En waar verschil je van mening en waarom?

  3. Vraag iemand van buiten de crisis en van buiten de organisatie, om zijn/haar beleving weer te geven. Dit kan iemand zijn die in jouw discipline actief is, maar ook iemand die daarbuiten staat. Dit is de meest complete vorm van tegenspraak. Deze persoon kan onafhankelijk en zonder voorkennis van de crisis een spiegel voorhouden.


Gebruik ook de omgevingsanalyse

Wat je ook kunt gebruiken is de omgevingsanalyse die we kennen vanuit de crisiscommunicatie. Dat is het rapport dat de beleving van de buitenwereld in kaart brengt. De communicatieadviseur gebruikt dit om zijn werkelijkheid te toetsen. Het rapport is ook zeer geschikt voor andere disciplines, om inzicht te krijgen in die andere beleving. Vraag ernaar en gebruik het om jouw werkelijkheid te toetsen.

Sta open voor de ‘tegenspraak’ spiegel... 

En verwelkom die andere visie en werkelijkheid. Ja, dat is best confronterend. Waar je eerst dacht goed bezig te zijn, moet je nu misschien jouw mening bijstellen. Het werkt vooral ook constructief, want je hebt nu ook oog voor de andere belangen en kunt al inspelen op de beren die je later op jouw weg gaat tegenkomen.

Wil je meer weten over tegenspraak of wil je eens sparren met een tegenspreker? Neem contact met ons op en organiseer jouw eigen tegengeluid.

T: 085 8200 848
E: info@v-r.nl

terug naar het overzicht

Reacties


Reageren